Personeel maakt of breekt je bedrijf. De werknemers kunnen gezamenlijk zorgen voor snelheid en succes. Een personeelsbestand dat echter niet goed op orde is, door bijvoorbeeld veel wisselingen, kan de bedrijfsgroei en zelfs continuïteit in de weg staan. Door in te zetten op binden en boeien zorg je voor een stabieler personeelsbestand.
De slagkracht van een organisatie, wordt voor een groot deel bepaald door haar personeel. Dat benadrukt het belang van goede medewerkers. En die goede medewerkers wil je het liefst zo lang mogelijk aan je binden om veel wisselingen en instabiliteit te voorkomen. Lukt het je je medewerkers langer aan je te binden dan:
Door in te zetten op binden en boeien, kun je je medewerkers langer aan je binden en dus de loyaliteit vergroten. Gelukkig zijn er talloze manieren om te binden en boeien. Ik heb er vijf voor je op een rij gezet.
De meeste medewerkers willen zichzelf blijven ontwikkelen. De een wil reuze sprongen maken en de ander zet liever muizenstapjes. Allebei goed. De gemene deler is dat ze willen leren. Daarom is het belangrijk dat je op verschillende formele en informele manieren blijft prikkelen. Geef je medewerkers regelmatig stof tot nadenken. Biedt ze inspiratie, zonder dat daar extra opdrachten aan vast zitten.
Inspiratie kun je aanbieden:
Autonomie en flexibiliteit zijn volgens medewerkers belangrijke voorwaarden. Gezien worden en persoonlijke groei zijn belangrijk. Maar ook het zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt.
Sales en marketing experts weten als geen ander dat je moet zien op te vallen tussen al je concurrenten. Wat zijn je unique selling points en hoe kun je verwachtingen overtreffen? Zo zou je binden en boeien ook kunnen benaderen.
Dus probeer deze vragen eens te beantwoorden voor jouw organisatie en personeel:
Zorg er ook voor dat je onboardingsprogramma elementen bevat die de verwachtingen overtreffen. Hiermee maak je namelijk je eerste indruk bij nieuwe medewerkers.
Het valt mij op dat de enorme kennis die een organisatie in huis heeft, vaak helemaal niet intern gedeeld wordt. Medewerkers houden hetgeen wat ze leren vaak voor zichzelf of delen het slechts met een select groepje collega’s. Zonde. Als je het mij vraagt is dit een perfecte manier om op een eenvoudige manier persoonlijke groei te stimuleren. Zeker als je weet dat de meeste medewerkers graag willen groeien, is dit een win-win.
Een ander voorbeeld van kennisdeling is offboarding. Een medewerker besluit om weg te gaan en daarmee vloeit een hoop kennis de organisatie uit. Best gek dat veel organisaties geen exit-gesprek voeren en zelfs de offboarding niet goed begeleiden of faciliteren. Met een offboarding-programma kun je dit proces goed begeleiden, waardoor de medewerkers die de werkzaamheden overnemen niet met de handen in het haar komen te zitten, maar de juiste kennis en inzichten krijgen om de taken (tijdelijk) over te nemen.
Wil je je medewerkers langer aan je binden, dan is een fijne (en veilige) werksfeer heel belangrijk. De functie, de werkplek, de ontwikkelmogelijkheden moeten goed en leuk zijn. Je wilt er energie van krijgen, en er tijdens een feestje trots over vertellen.
Voor alles geldt, wat de een inspirerend vindt, is voor de ander misschien al oud-nieuws. Met andere woorden:
Wie kan je beter vertellen wat je medewerker wil, kan en al doet, dan de medewerker zelf? Precies om die reden ontwerp ik alle trainingen en programma’s voor persoonlijke ontwikkeling altijd samen met de medewerker(s).
Eens sparren wat ik voor jouw organisatie en medewerkers kan betekenen? Bel me!
Laten we kennismaken en samen sparren