Op mijn 17e besloot ik het dorp waarin ik ben opgegroeid te verruilen voor studentenstad Breda. Ik omringde mij met sociale mensen, met een vergelijkbare interesse – aangezien we dezelfde opleiding hadden gekozen-, die later mijn vrienden werden en waar ik vandaag nog steeds close mee ben.
In diezelfde tijd kwam ik steeds minder in mijn geboortedorp. Alleen de weekenden was ik er om te werken en om bij zoveel mogelijk feestjes te zijn. Op zondagavond pakte ik mijn koffertje weer in, stapte ik op de trein en vergat ik mijn dorp wederom voor vijf dagen op rij.
Na een tijdje was de afstand zelfs zo groot geworden, figuurlijk, dat ik op feestjes niet meer kon meepraten. Langzaam maar zeker voelde ik mij er niet meer thuis, want ik had het gevoel er niet meer bij te horen. Ik was een buitenbeentje geworden en dat voelde rot. Dus nam ik afstand.
Mensen zijn echte kuddedieren, sociale dieren. Ze willen graag bij een groep horen. Jong of oud, dat maakt niet uit. Je wilt verbonden zijn met een groep waarmee je je kunt identificeren.
Kijkend naar de piramide van Maslow zie je dat verbondenheid zelfs een behoefte is die na de behoefte aan voedsel en veiligheid komt.
Op het werk is dat dus niet anders. Ook daar wil je erbij horen. Je thuisvoelen.
Als je goed naar de piramide kijkt, zie je dat zelfvertrouwen en zelfontplooiing bovenin staan. Kortom, mensen kunnen zich niet ontwikkelen als ze het idee hebben er niet bij te horen. En daarmee zou het voor elke organisatie dus een streven moeten zijn om: te zorgen voor verbondenheid als basis voor persoonlijke en organisatorische groei.
Want betrokken medewerkers zijn:
Daarvoor moet er dus wel eerst verbinding zijn.
Persoonlijke ontwikkeling heeft een versterkende rol als het gaat om verbinding en betrokkenheid. Èn is het meest effectief wanneer het aansluit op de behoefte van de werknemer. Want een werknemer die wilt groeien, wilt alleen groeien in datgeen wat hem of haar verder gaat helpen. Zowel zakelijk als privé. Een hapklare oplossing is er daarom bijna nooit passend. Een maatwerk oplossing biedt wel een uitkomst.
Een persoonlijk ontwikkeltraject dat is opgesteld SAMEN met de werknemer creëert eigenaarschap en zorgt voor verbinding. Wij ontwikkelde de Flowstaff Groeimethodiek precies om die reden. De werknemers bepalen zelf het leerdoel, het tempo en de meetcriteria, aansluitend op de doelstellingen van de organisatie. Dàt draagt bij aan verbinding.
Wil jij je medewerkers een plek bieden waar zij zich kunnen ontwikkelen? Waardoor zij zich meer thuis voelen, betrokken voelen en ze een sterkere een duurzame binding krijgen met de organisatie? Waar wacht je nog op? Bel me!
Laten we kennismaken en samen sparren