Topsporters, topartiesten, topondernemers hebben in ieder geval één ding gemeen. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en nemen 100% verantwoordelijkheid om dat doel te behalen. Als dat betekent dat je op zaterdagavond niet naar dat feestje kan omdat je de dag erna fit moet zijn voor een voetbalwedstrijd, dan is dat zo. Met volle overtuiging ergens helemaal voor gaan. Eigenaarschap tonen.
Eigenaarschap tonen betekent dat je je verantwoordelijk voelt en verantwoordelijkheid neemt. Dat gaat dus wat verder dan betrokkenheid. Eigenaarschap tonen betekent dat je iets belangrijk vindt en ervoor wilt gaan. En je bent apetrots als je het gewenste resultaat behaalt!
Als het gaat om leren en ontwikkelen, is mijn stelling dat eigenaarschap zelfs een randvoorwaarde is om te kunnen groeien. Een voorbeeld ter illustratie.
Mijn manager vraagt of ik maandag wil aansluiten bij een training. Ik weet nog niet wat ik kan verwachten, maar het kan wel interessant zijn, denk ik. Als aftrap van de trainingsdag wordt mij gevraagd een leerdoel te formuleren. Daar had ik nog niet eerder over nagedacht. Ik weet namelijk ook nog niet goed wat de bedoeling is van deze dag en wat ik er überhaupt mee moet of kan. Dus ik bedenk vluchtig iets om de trainer een antwoord te kunnen geven. Na afloop van de trainingsdag vraagt de trainer, wat ga je morgen anders doen? Goede vraag denk ik. Ik denk heel hard na en verzin een antwoord dat ik uitspreek terwijl ik weet dat het een leugen is. Morgen ga ik namelijk precies hetzelfde doen als ik gisteren deed.
Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij dit zelf al aan de hand gehad?
Een training volgen zonder duidelijk doel?
En leidde dat tot het gewenste resultaat?
NEE.
Waar ging het dan fout?
In mijn voorbeeld was ik geen onderdeel van het traject. Sterker nog, het kwam voor mij uit de lucht vallen en het bleek bovendien ook niet goed bij mijn ambities te passen. Maar leergierig als ik ben, sluit ik dan toch graag aan. Conclusie: Leuk, ja – effectief, nee.
Wil je persoonlijke groei stimuleren dan is het belangrijk dat de medewerker die zichzelf wil ontwikkelen vanaf minuut 1 de regie heeft. Een training of ontwikkelingstraject wordt daarom niet uitgedacht door de organisatie of de leidinggevende, maar door de medewerker zelf! Door de medewerker al te betrekken bij het ontwerp, heeft de medewerker vanaf minuut 1 regie over de eigen ontwikkeling en de te maken plannen en afspraken wat eigenaarschap stimuleert. En die eigenaarschap zorgt ervoor dat de medewerker voelt waar hij aan wil werken en er ook echt voor gaat. Met persoonlijke groei als resultaat.
Ik geloof heel sterk in het belang van eigenaarschap en daarom ontwikkelde ik de Flowstaff Groeimethodiek waarbij we trainingen ontwerpen samen met de medewerker.
Ik zie mijn rol daarbij als facilitator, inspirator, creatieve en didactische coach, die de medewerker helpt om tot een goed ontwerp te komen voor een training of persoonlijke ontwikkeling. Samen maken we een gepersonaliseerd programma dat precies aansluit bij de motivatie en ambities van de medewerker.
Zin om eens een cappuccino te drinken en te bespreken hoe dit kan worden toegepast bij jouw organisatie? Bel of mail mij!
Laten we kennismaken en samen sparren